mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Ravioli ze szpinakiem, serem na jajku w koszulce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ravioli ze szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy.

Ravioli ze szpinakiem, serem na jajku w koszulce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ravioli ze szpinakiem, serem na jajku w koszulce

 

  • Ciasto na ravioli 6 porcji:

 

 

  • pozostałe składniki:
  • 200 g liści szpinaku Hortex,
  • 50 g sera koziego ziołowego,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • sok z jednej małej cytryny,
  • świeży tymianek,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 20 g startego sera żółtego,
  • ocet do gotowania jajek – 1 łyżka na 500 ml wody,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Ravioli ze szpinakiem, serem na jajku w koszulce
Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Przygotowane wcześniej ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką. Na jednej z części ciasta nakładamy szpinak w odstępach ok. 4 cm (ok. 1 łyżka na jedno ravioli), na środku palcem robimy wgłębienie i dodajemy po ½ łyżeczki sera koziego. Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (żeby się ciasto dobrze skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką z otworami. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy igiełki tymianku i całość podgrzewamy. Dolewamy śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny i ser. Podgrzewamy do pierwszego wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka w koszulce: Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko. Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową, Jajko przekładamy na talerz, na nie nakładamy ravioli i całość polewamy sosem cytrynowo –śmietanowo -serowym. Przed podaniem żółtko przebijamy, żeby się rozlało. Posypujemy pieprzem i tymiankiem. Smacznego Rada: Kolejność przygotowania dania: Sos przygotowujemy w momencie gotowania się wody na jajka i ravioli. Jajka gotujemy równocześnie z ravioli pamiętając o czasie, jajka – 3 min. ravioli – 2 min.
Ravioli ze szpinakiem, serem na jajku w koszulce
Ravioli ze szpinakiem, serem na jajku w koszulce
Ravioli ze szpinakiem, serem na jajku w koszulce