marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jajka w diabelskim sosie z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jaja serwować można na miękko twardo,sadzone lub w sosie, np.grzybowym, pomidorowym lub na ostro po diabelsku.

Jajka w diabelskim sosie z oliwkami

Składniki:

Jajka w diabelskim sosie z oliwkami

 

  • 8 jaj,
  • 3 średnie czuszki,
  • słoik lub tubka pasty paprykowej"Ajwar",
  • 10 dag.zielonych oliwek,
  • 1 kg.pomidorków bułgarskich lub zwykłych,
  • kostka serka topionego naturalnego,
  • 20 dag.masła,
  • 1/2 l.wody,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kostka bulionowa warzywna.

Sposób przygotowania:

Jajka w diabelskim sosie z oliwkami
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i przekroić na łódeczki. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę, a następnie pokroić. Czuszki przekroić na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonki, opłukać i posiekać na cieniutkie talarki i całość przesmażyć na patelni na maśle z kilka minut. Zalać wodą, dodać przypraw zapachowych z kostką bulionową i dusić z 35 min. pod przykryciem. Potem dodać pasty paprykowej ze słoika,zamieszać i poddusić z 15 min, dodać serek i dodać go zamiast zawiesiny. Zamieszać. Patelnię zestawić na bok. Oliwki wyjąć, odsączyć na sitku i pokroić na talarki i dodać do sosu. Jajka ułożyć na dnie dużego półmiska żółtkami na dół, zalać sosem i podawać jako przystawkę.