Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Brzoskwiniowe kotleciki na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny duet - lekko słodkie kotleciki i ostry sos brzoskwiniowo-pomarańczowy. Nie tylko dzieci to lubią ;)

Brzoskwiniowe kotleciki na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowe kotleciki na ostro

 

  • Kotleciki:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowe kotleciki na ostro
Mięso z indyka zmielić (jeśli mamy nie mielone) Do mięska wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Na tarce o grubych oczkach ścieramy umytą brzoskwinię nie obierając jej wcześniej ze skórki. Dodajemy do masy mięsnej i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać odrobinę bułki tartej. Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany kładziemy kotlety. Smażymy z obu stron na złoty kolor. sos: Brzoskwinię obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do rondelka i ustawiamy średnie grzanie. Papryczkę chili siekamy drobniutko i dodajemy do brzoskwini, lekko solimy. Brzoskwinię podlewamy sokiem pomarańczowym i gotujemy wszystko ok 3 minut na średnim grzaniu, po czym zwiększamy troszkę moc i lekko odparowujemy. Kosztujemy sosik- (powinien być średnio ostry z wyczuwalną papryczką). W razie potrzeby doprawiamy wg gustu. Smacznego
Brzoskwiniowe kotleciki na ostro
Etap 1 Do miesa dodajemy jajko sól pieprz i bułkę tartą
Brzoskwiniowe kotleciki na ostro
Etap 2 Brzoskwinie ścieramy na tarce wraz ze skórką i dodajemy do mięsa
Brzoskwiniowe kotleciki na ostro
Etap 3 Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
Brzoskwiniowe kotleciki na ostro
Etap 4 Obrana ze skórki brzoskwinię łączymy z pokrojoną papryczką chili solą oraz sokiem pomarańczowym