Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowane papryczki w ostrym sosie.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Papryka z piekarnika faszerowana miesem i grzybkami , w ostrym sosie z suszonych pomidorow i czosnku.

Faszerowane papryczki w ostrym sosie.

Składniki:

Faszerowane papryczki w ostrym sosie.

 

  • 1 kg wieprzowego miesa mielonego
  • papryka czerwona / u mnie 7 duzych /
  • 600g pieczarek
  • 2 srednie cebule
  • 2 jajka
  • 1 lyzka tartej bulki
  • sol , pieprz
  • 1 kartonik /200g/ przetartych pomidorow
  • 2 szklanki bulionu z warzyw
  • 2 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • 5 kawalkow suszonych pomidorow z oleju z ziolami prowansalskimi
  • 2 zabki czosnku
  • chili w proszku do sosu / wedlug uznania /
  • olej do smazenia cebulki i grzybkow
  • tluszcz i maka na zasmazke lub jak ktos woli maka ziemniaczana z woda - do zageszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane papryczki w ostrym sosie.
Papryki umyc i delikatnie wydrazyc. Pieczarki oczyscic i pokroic w spora kostke / ja zostawilam pare sztuk w calosci/. Cebule obrac i rowniez pokroic w kostke. Na oleju przesmazyc grzybki z cebulka. Mieso wymieszac z jajkami , bulka tarta, dodac grzybki z cebulka i doprawic do smaku sola i pieprzem. Kazda papryczke nadziac farszem. Nagrzac piekarnik do 170°. Do brytfanny lub naczynia zaroodpornego wlac bulion , przetarte pomidory / dodaje rowniez kawalki papryki z odkrojonych podczas wydrazania dekielkow / i wymieszac. Ulozyc papryki i pozostawione w calosci pieczarki , dodac ziele i listek laurowy . Calosc wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny. Pod koniec pieczenia obrac i drobno pokroic czosnek. Suszone pomidory wyjac z oleju i pokroic w kostke. W wyzszej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmazyc czosnek , dodac pomidory i podsmazac jeszcze chwile . Calosc zalac szklanka wody i gotowac na wolnym ogniu 4-5 min. W tym czasie wyjmujemy z piekarnika papryke a sos z pieczenia dodajemy do gotujacych sie pomidorow z czosnkiem. Mozna zostawic sos w takiej postaci , doprawic i zagescic . Ja przetarlam go przez sitko , dodalam sporo chili w proszku , zagotowalam i zaprawilam zasmazka. Danie podalam z ryzem wymieszanym z koperkiem. Smacznego.