Sposób przygotowania:
Faszerowane papryczki w ostrym sosie.
Papryki umyc i delikatnie wydrazyc. Pieczarki oczyscic i pokroic w spora kostke / ja zostawilam pare sztuk w calosci/. Cebule obrac i rowniez pokroic w kostke. Na oleju przesmazyc grzybki z cebulka. Mieso wymieszac z jajkami , bulka tarta, dodac grzybki z cebulka i doprawic do smaku sola i pieprzem. Kazda papryczke nadziac farszem. Nagrzac piekarnik do 170°. Do brytfanny lub naczynia zaroodpornego wlac bulion , przetarte pomidory / dodaje rowniez kawalki papryki z odkrojonych podczas wydrazania dekielkow / i wymieszac. Ulozyc papryki i pozostawione w calosci pieczarki , dodac ziele i listek laurowy . Calosc wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny. Pod koniec pieczenia obrac i drobno pokroic czosnek. Suszone pomidory wyjac z oleju i pokroic w kostke. W wyzszej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmazyc czosnek , dodac pomidory i podsmazac jeszcze chwile . Calosc zalac szklanka wody i gotowac na wolnym ogniu 4-5 min. W tym czasie wyjmujemy z piekarnika papryke a sos z pieczenia dodajemy do gotujacych sie pomidorow z czosnkiem. Mozna zostawic sos w takiej postaci , doprawic i zagescic . Ja przetarlam go przez sitko , dodalam sporo chili w proszku , zagotowalam i zaprawilam zasmazka. Danie podalam z ryzem wymieszanym z koperkiem. Smacznego.
Natala1210
Jojo
wedith1
msewka
misia53
luna