IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

jajka w galarecie z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czasami można podać jajka inaczej niż z majonezem, oto propozycja

jajka w galarecie z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

jajka w galarecie z marchewką

 

  • 5 szt jaja,
  • 1 puszka groszek konserwowy,
  • 3 szt marchewka,
  • 1 litr bulion drobiowy,
  • 4 łyżka żelatyna

 

Sposób przygotowania:

jajka w galarecie z marchewką
Marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie, Jajka ugotować na twardo, do podłużnej foremki wsypać przecedzony groszek i zalać go żelatyną (sposób użycia wg. wskazań producenta) rozrobioną w bulionie, jajka ostudzić, obrać i pokroić na połówki, jak zastygnie żelatyna na groszku, położyć je na groszki i zalać bulionem z żelatyną tak by całe były zanurzone, marchewkę pokroić w kostkę i wysypać centymetrową warstwę na jajkach jak zastygnie galaretka, ponownie zalać bulionem z żelatyną tak by cała marchewka była zalana, Jak żelatyna cała zastygnie pokroić w plastry i podawać Smacznego!
jajka w galarecie z marchewką
jajka ugotować w skorupkach w lekko osolonej wodzie na twardo
jajka w galarecie z marchewką
na spód blaszki wysypujemy groszek i zalewamy galaretką
jajka w galarecie z marchewką
na groszek układamy przekrojone na pół jajka i znów zalewamy
jajka w galarecie z marchewką
na koniec wykładamy pokrojoną marchewkę i zalewamy resztą galaretki.

Tagi:

marchewka