marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jajka w skorupkach na orientalnie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jaja po ugotowaniu,przelać zimną wodą,oskubać do połowy,wydrążyć.Zrobić farsz,zmieszać z żółtkami.Nadziewać tym skorupki.Smażyć na maśle.

Jajka w skorupkach na orientalnie.

Składniki:

Jajka w skorupkach na orientalnie.

 

  • 10-12 jaj wiejskich,
  • 80 g. mięsa drobiowego mielonego,
  • 35 g.pędów z bambusa,
  • 1 papryczka chilli,
  • 30 g.grzybków mung lub zwykłych leśnych,
  • curry,
  • sól,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sos słodko-kwaśny lub ketchup łagodny.

Sposób przygotowania:

Jajka w skorupkach na orientalnie.
Jaja ugotować na twardo, po czym przelać zimną lub bieżącą wodą i oskubać skorupki do połowy, a nieco większe czubki z białek przeciąć nożem i wybrać żółtka. Pokruszyć je w głębokim talerzu, dodać zmielonego wcześniej mięsa drobiowego, namoczonych lub sparzonych wrzątkiem grzybków, posiekaną chilli i osączone pędy z bambusa. Doprawić łyżeczką curry i solą. Farsz wymieszać i nakładać łyżeczką do wnętrza skorupek. Masło klarowane rozpuścić na patelni lub woku jak kto woli, a jajka z farszem obrócić do góry dnem, aby farsz się przypiekał. Smażyć na średnim ogniu jajka z 3-4 min. po usmażeniu przełożyć je szczypcami na podstawki do jaj. Można przed podaniem polać przekąskę ketchupem lub też sosem słodko-kwaśnym, a nie pikantnym, bo farsz jest dość pikantny.

Tagi:

mięso sosy