Sposób przygotowania:
Jajka w skorupkach na orientalnie.
Jaja ugotować na twardo, po czym przelać zimną lub bieżącą wodą i oskubać skorupki do połowy, a nieco większe czubki z białek przeciąć nożem i wybrać żółtka. Pokruszyć je w głębokim talerzu, dodać zmielonego wcześniej mięsa drobiowego, namoczonych lub sparzonych wrzątkiem grzybków, posiekaną chilli i osączone pędy z bambusa. Doprawić łyżeczką curry i solą. Farsz wymieszać i nakładać łyżeczką do wnętrza skorupek. Masło klarowane rozpuścić na patelni lub woku jak kto woli, a jajka z farszem obrócić do góry dnem, aby farsz się przypiekał. Smażyć na średnim ogniu jajka z 3-4 min. po usmażeniu przełożyć je szczypcami na podstawki do jaj. Można przed podaniem polać przekąskę ketchupem lub też sosem słodko-kwaśnym, a nie pikantnym, bo farsz jest dość pikantny.