Sposób przygotowania:
Jajka w sosie Benedict (eggs benedict)
w pol litrowym garnku zgotowac wode 3/4 , dodac odrobine octu winnego (ocet winny nie pozwala na rozlaczenie bialka) , mufinki przekroic na pol i ztostowac , szynke(niekoniecznie) lub boczek obsmazyc na patelni a do wrzacej wody z octem wrzucamy jaja na okolo 3 minuty(beda na miekko)(nie zestawiac wody z ognia bedzie potrzebna do zrobienia sosu tylko podkrecamy na mniejszy ogien) wyciagamy jaja najlepiej lyzka z dziurami i odsaczamy z wody . mufiny(1/2) kladziemy na talez przykadamy szynka i znowu (1/2) mufiny 2 jajka na wierzch.
Sos tutaj radzilbym ostroznie, po pierwsze nalezy go energicznie mieszac , po drugie zwracac uwage na to zeby nie byl za lejacy ani za gesty , po trzecie jesli zobaczymy krupy z jajka nalezy jak najszybciej dodac jedno zoltko. To tyle a teraz przejdzmy do dzialania .Do metalowej miski dajemy 2 zoltka , lyzke masla ,odrobine octu winnego sol i pieprz . Kladziemy na garnek z woda po jajach i mieszamy az nam zgestnieje. polewamy po jakach , powinny tworzyc kaskady z sosu.udekorowac mozna pietruszka szczypiorkiem mielonym pieprzem
Sos tutaj radzilbym ostroznie, po pierwsze nalezy go energicznie mieszac , po drugie zwracac uwage na to zeby nie byl za lejacy ani za gesty , po trzecie jesli zobaczymy krupy z jajka nalezy jak najszybciej dodac jedno zoltko. To tyle a teraz przejdzmy do dzialania .Do metalowej miski dajemy 2 zoltka , lyzke masla ,odrobine octu winnego sol i pieprz . Kladziemy na garnek z woda po jajach i mieszamy az nam zgestnieje. polewamy po jakach , powinny tworzyc kaskady z sosu.udekorowac mozna pietruszka szczypiorkiem mielonym pieprzem
evita0007
rafik
Bardzo polecam
Są smaczne