Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami owsianymi sezamem i słonecznikiem
1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym miejscu. Do miski wsypujemy suche składniki ( oprócz soli ) i wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy dokładnie widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę i zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Ciasto zagniatamy przez kilka minut. Następnie ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ponowne 30 minut do wyrośnięcia.
2. Do pieczenia: Po tym czasie przekładamy do foremki keksówki posmarowanej oliwą i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
3. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia się. Ja mam taki patent, że stukam blaszkę od spodu, jak jest taki głuchy dźwięk to chlebek jest upieczony. Chleb od razu wyjmujmy z foremki i studzimy na metalowej kratce.
4. Podanie: Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
2. Do pieczenia: Po tym czasie przekładamy do foremki keksówki posmarowanej oliwą i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
3. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia się. Ja mam taki patent, że stukam blaszkę od spodu, jak jest taki głuchy dźwięk to chlebek jest upieczony. Chleb od razu wyjmujmy z foremki i studzimy na metalowej kratce.
4. Podanie: Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.