Sposób przygotowania:
Ryż na mleku z truskawkami, kokosem i ciasteczkami
1. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy zimnym mlekiem, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Następnie gotujemy 15 minut id zagotowania często mieszając. Gdy ryż zacznie gęstnieć mieszamy cały czas żeby się nie przypalił. Gotujemy na małym ogniu. Ugotowany ryż studzimy.
2. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy, dokładnie usuwamy szypułki i miksujemy na gładki mus z cukrem brzozowym do smaku, cukru dodałam jedną łyżkę, miałam dość słodkie truskawki.
3. Składanie deseru: Do miseczek, szklaneczek lub pucharków nakładamy po porcji przestudzonego ryżu, nalewamy po porcji musu truskawkowego, ponownie po porcji ryżu i na koniec mus, deser posypujemy wiórkami kokosowymi według uznania i ciasteczkami. Dekorujemy listkami melisy.
4. Podanie: Deser jest gotowy do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
2. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy, dokładnie usuwamy szypułki i miksujemy na gładki mus z cukrem brzozowym do smaku, cukru dodałam jedną łyżkę, miałam dość słodkie truskawki.
3. Składanie deseru: Do miseczek, szklaneczek lub pucharków nakładamy po porcji przestudzonego ryżu, nalewamy po porcji musu truskawkowego, ponownie po porcji ryżu i na koniec mus, deser posypujemy wiórkami kokosowymi według uznania i ciasteczkami. Dekorujemy listkami melisy.
4. Podanie: Deser jest gotowy do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.