kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Jajka w sosie musztardowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne jajka w sosie musztardowym. Takie jajka świetnie pasują jako dodatek do drugiego dania. Polecam.

Jajka w sosie musztardowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w sosie musztardowym

 

  • 3 jajka
  • woda do gotowania jajek
  • 1 szkl rosołu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 6 łyżek śmietany 30 %
  • suszony szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie musztardowym
Jaka gotujemy na twardo, przekładamy do zimnej wody i studzimy.

Do garnka wlewamy rosół i dodajemy musztardę, podgrzewamy. W międzyczasie do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy do rosołu i mieszamy, zagotowujemy. Na samym końcu dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jajka wyjmujemy z wody i wycieramy ściereczką, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Na talerzu układamy połówki jajek i polewamy sosem, dekorujemy.
Jajka w sosie musztardowym
Do podgrzanego rosołu dodajemy musztardę.
Jajka w sosie musztardowym
Wlewamy wymieszaną wodę z mąką i zagotowujemy..
Jajka w sosie musztardowym
Na samym końcu dodajemy śmietankę i przyprawy.
Jajka w sosie musztardowym
Obrane ze skorupek jajka, kroimy na połówki.