Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Jajka w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ponieważ dzisiaj na obiad były dwa dania (krupnik) - to u nas rzadkość - na drugie szybkie jajka w sosie musztardowym.

Jajka w sosie musztardowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka w sosie musztardowym

 

  • Sos musztardowy (na ok. 4 osoby):

 

  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki bulionu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie musztardowym
Ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ziemniaki - zwykłe, z wody. Przygotuj sos: - rozgrzej w rondelku tłuszcz i wsyp mąkę. Mieszając zrób jasną zasmażkę, niezbyt gęstą. Mieszaj, aż nie będzie żadnych grudek. Wlej bulion i dokładnie rozprowadź sos. Dodaj musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku. Podawaj z jajami i ziemniakami. Możesz posypać zieloną pietruszką.
Jajka w sosie musztardowym
Mieszaj sos dokładnie, aby miał gładką strukturę, bez grudek

Tagi:

sosy