Sposób przygotowania:
Pappardelle w sosie cytrynowym z pomidoramiPrzygotowanie sosu cytrynowego
Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
Do rozpuszczonego masła dodajemy kolejno: świeżo zmielony pieprz, drobno pokrojone suszony pomidory, starty parmezan, skórkę otartą z 2 cytryn i sok z połowy cytryny oraz drobno pokrojoną bazylię.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut do przegryzienia się smaków.
ETAP 2:
W międzyczasie makaron gotujemy al dente.
Do sosu dodajemy ok. 50 ml wody po ugotowanym makaronie.
Przygotowanie makaronu do podania
Ugotowany makaron dobrze odsączamy, po czym mieszamy z przygotowanym sosem cytrynowym. Całość dokładnie mieszamy.
Makaron dekorujemy listkami bazylii, startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
SylaUla