grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pappardelle w sosie cytrynowym z pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pappardelle w sosie cytrynowym z suszonymi pomidorami to propozycja na szybkie danie z wykorzystaniem makaronu.

Pappardelle w sosie cytrynowym z pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pappardelle w sosie cytrynowym z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Pappardelle w sosie cytrynowym z pomidorami

Przygotowanie sosu cytrynowego

Pappardelle w sosie cytrynowym z pomidorami
Do przygotowania sosu cytrynowego wykorzystujemy cytryny ekologiczne, wolne od zanieczyszczeń chemicznych.

Masło rozpuszczamy na małym ogniu.

Do rozpuszczonego masła dodajemy kolejno: świeżo zmielony pieprz, drobno pokrojone suszony pomidory, starty parmezan, skórkę otartą z 2 cytryn i sok z połowy cytryny oraz drobno pokrojoną bazylię.

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut do przegryzienia się smaków.

ETAP 2:

Pappardelle w sosie cytrynowym z pomidorami

W międzyczasie makaron gotujemy al dente.

Do sosu dodajemy ok. 50 ml wody po ugotowanym makaronie.

Przygotowanie makaronu do podania

Pappardelle w sosie cytrynowym z pomidorami
Do przepisu możemy wykorzystać dowolny rodzaj makaronu.

Ugotowany makaron dobrze odsączamy, po czym mieszamy z przygotowanym sosem cytrynowym. Całość dokładnie mieszamy.

Makaron dekorujemy listkami bazylii, startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.


Tagi:

danie makaron