Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jajka w sosie z obsmażanymi ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i proste danie, bardzo szybkie w przygotowaniu i bezmięsne. Jajka gotowane, podane z pysznym sosem koperkowo-śmietankowym z aromatycznymi obsmażanymi ziemniaczkami, warto się skusić.

Jajka w sosie z obsmażanymi ziemniakami

Składniki:

Jajka w sosie z obsmażanymi ziemniakami

Sos:

Ziemniaki:

  • 50 dag niewielkich ziemniaków
  • sól do gotowania
  • masło do smażenia
  • papryka słodka mielona według uznania
  • czosnek suszony ( granulowany ) według uznania
  • koperek suszony według uznania

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie z obsmażanymi ziemniakami
1. Sos:

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

2. Ziemniaczki:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.

3. Jajka:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.

4. Podanie:

Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 2 osób.

Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw warzyw.

Ilość buliony zależy jak gęsty chcemy mieć sos.