Sposób przygotowania:
Jajka w sosie z obsmażanymi ziemniakami
1. Sos:
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
2. Ziemniaczki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.
3. Jajka:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.
4. Podanie:
Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 2 osób.
Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw warzyw.
Ilość buliony zależy jak gęsty chcemy mieć sos.
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby nie przypiec, cebula ma się tylko zeszklić, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli. W odrobinie zimnej wody mieszamy mąkę, dodajemy śmietanę i mieszamy, do śmietany wlewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do gotującego się bulionu z cebulką, energicznie mieszamy i zagotowujemy, do sosu dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
2. Ziemniaczki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami i smażymy do ładnego zrumienienia się.
3. Jajka:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na cząstki.
4. Podanie:
Na talerze nakładamy ziemniaczki, jajka, jajka polewamy sosem. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 2 osób.
Danie można podać z dowolną sałatką lub surówką, ja podałam z kolorowych wiosennych warzyw warzyw.
Ilość buliony zależy jak gęsty chcemy mieć sos.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)