Sposób przygotowania:
Jajka w wiosennym sosie
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, obieramy a następnie kroimy wzdłuż na połówki.
Połówki jajek układamy na liściach sałaty zielonej.
Szczypiorek siekamy jak najdrobniej, rzodkiewki kroimy w plasterki , ogórek zielony obieramy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos ;
Surowe żółtka rozcieramy z musztardą i łyżką śmietany, nastąpcie dodajemy pozostałą śmietanę , jogurt naturalny oraz pokrojony ogórek , szczypiorek , rzodkiewkę oraz odrobinę cukru do smaku.
Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowanym sosem polewamy jajka na sałacie zielonej.
Podajemy z świeżym pieczywem.
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, obieramy a następnie kroimy wzdłuż na połówki.
Połówki jajek układamy na liściach sałaty zielonej.
Szczypiorek siekamy jak najdrobniej, rzodkiewki kroimy w plasterki , ogórek zielony obieramy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos ;
Surowe żółtka rozcieramy z musztardą i łyżką śmietany, nastąpcie dodajemy pozostałą śmietanę , jogurt naturalny oraz pokrojony ogórek , szczypiorek , rzodkiewkę oraz odrobinę cukru do smaku.
Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowanym sosem polewamy jajka na sałacie zielonej.
Podajemy z świeżym pieczywem.