CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Sałatka trochę wiosenna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj proponuję sałatkę z karmelizowaną cebulką, rzodkiewką i "kwitnącymi " jajkami. Wszystko na roszponce z pysznym zielonkawym sosem.

Sałatka trochę wiosenna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka trochę wiosenna

sałatka

  • sałata roszponka ok.70 g
  • 4 rzodkiewki
  • 3 jajka
  • 3 czerwone cebule
  • cukier brązowy 1,5 łyżeczki
  • ocet balsamiczny 3 łyżeczki
  • 5-6 marynowanych ząbków czosnku
  • 3 liście kolorowej sałaty
  • os: 4 czubate łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego ( lub inne zioła)
  • koperek świeży 2 gałązki
  • majonez 2 łyżeczki
  • sproszkowany młody jęczmień 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • do jajek: siemię lniane
  • młody jęczmień
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Sałatka trochę wiosenna
Najpierw zajmujemy się cebulą którą kroimy w ok. pół cm plastry, posypujemy brązowym cukrem, polewamy octem balsamicznym i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Potem dusimy ok. 5 minut dusimy z odrobiną oleju.

Sos.

Jogurt mieszamy z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem, czosnkiem niedźwiedzim, młodym jęczmieniem, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.

Do foremek na babeczki wlewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy, potem posypujemy lekko zmielonym siemieniem lub młodym jęczmieniem. Do każdej foremki wbijamy jajko.

Foremki wstawiamy do saganka w wodą i gotujemy kilkanaście minut, woda powinna sięgać maksymalnie do 3/4 foremek.

Kolorową sałatę i roszponkę wykładamy na talerze, rozkładamy plasterki rzodkiewek, kółeczka z cebulki, ćwiartki czosnku marynowanego i oliwki.

Na środek wykładamy ugotowane kwiaty z jajek, całość polewamy sosem.
Sałatka trochę wiosenna
Jajka można podać na dwa sposoby, spód też wygląda ciekawie