ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Jajka z anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka gotowane na twardo i nadziewane, bardzo lubimy zjeść i nie tylko na zakąskę ale i tak zwyczajnie na kolację.

Jajka z anchois Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka z anchois

 

  • jajka 12 sztuk "M"
  • anchois 1 puszka,
  • majonez 3 łyżki,
  • papryka ostra - ile potrzeba,
  • ogórki konserwowe - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Jajka z anchois
Jajka ugotować na twardo, wkładam do zimnej wody z solą i po zagotowaniu gotuję z 8 minut, opłukać pod zimną wodą, lepiej się obierają ze skorupki.

Obrane jajka przekroić wzdłu na połowę, delikatnie czubkiem noża wyjmować żółtka.

Do żółtek dodać z puszki anchois razem z olejem i majonezem blenderem zmiksować na gładką masę.

Jajka nadziewać farszem, posypać ostrą paryką, można dodać paseczki ogórków konserwowych, najlepiej smakują z ciemnym pieczywem z masłem lub do zimnej wódeczki.
Jajka z anchois
Można również zmiksować przy pomocy rozdrabniacza.