Sposób przygotowania:
Sałatka nicejska
Sałatę lodową myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Wrzucamy do szklanej miski. Dodajemy tuńczyka oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
Ogórka i pomidory kroimy w dość grubą kostkę i dodajemy do reszty składników. Robimy sos: do oliwy dodajemy ocet winny, posiekaną natkę pietruszki oraz sól ziołową i dokładnie mieszamy.
Łączymy sos z sałatką. Dodajemy pokrojone na kawałki anchois i mieszamy wszystkie składniki.
Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki jajka. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Ogórka i pomidory kroimy w dość grubą kostkę i dodajemy do reszty składników. Robimy sos: do oliwy dodajemy ocet winny, posiekaną natkę pietruszki oraz sól ziołową i dokładnie mieszamy.
Łączymy sos z sałatką. Dodajemy pokrojone na kawałki anchois i mieszamy wszystkie składniki.
Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki jajka. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.