grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Zapiekane jajka z anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka jajka bardzo popularne w kuchni francuskiej, bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na śniadanie wielkanocne.

Zapiekane jajka z anchois

Składniki:

Zapiekane jajka z anchois

Na 4 porcje

Sposób przygotowania:

Zapiekane jajka z anchois

Przygotowanie farszu

Zapiekane jajka z anchois
Masło powinno być bardzo miękkie, aby łatwo udało się wymieszać z wszystkimi składnikami.

4 fileciki anchois drobno kroimy. Pozostałe 4 fileciki zostawiamy do dekoracji.
W miseczce mieszamy drobno posiekaną natkę pietruszki i fileciki anchois. Dodajemy miękkie masło. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Pieczenie jajek

Zapiekane jajka z anchois
Zapieczone jajka dekorujemy pozostałymi filecikami anchois i natką pietruszką.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Zagotowujemy śmietanę.
Do pojedynczych foremek wlewamy 1 łyżkę gorącej śmietany, wbijamy jajko i rozkładamy masło z anchois. Pieczemy 10 minut w kąpieli wodnej.