Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Galareta na wywarze z kości

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i zdrowa długo gotowana galareta na wywarze z kości :) Można również stosować jako baza do zup :)

Galareta na wywarze z kości Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galareta na wywarze z kości

 

  • Składniki:
  • 2 kg kości wieprzowych
  • 2 rapetki
  • ocet jabłkowy 1-3 łyżki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 10-15cm pora
  • 1 opalona cebula
  • 5-7 ząbki czosnku do wywaru + 3-4 do galarety
  • sól i pieprz do smaku+ liść laurowy i ziele angielskie po kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Galareta na wywarze z kości
W garnku zagotować wodę. Pojedynczo wkładać do wrzątku rapetki i kości, by powstało jak najmniej szumowin które później zebrać.

Wywar gotować w sumie conajmniej kilka godzin (u mnie 10 :) ) na maleńkim ogniu z dodatkiem przypraw i octu jabłkowego.

Na 1,5 godziny przed końcem gotowania dodać warzywa i ciągle na małym ogniu gotować.

Po przestygnięciu całość przecedzić przez sito. Wywar doprawić do smaku dodatkowo przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i jak potrzeba przyprawić. Zagotować by gorącą zalewać galarety.

Pooddzielać mięso od kości i z rapetek. Rozdrobnić i dodać do wywaru.

W miseczki włożyć pokrojoną marchewkę z wywaru i np. groszek konserwowy. Zalać wywarem i odstawić w chłodne miejsce by galareta stężała.

Podawać jak kto lubi
Galareta na wywarze z kości
Smaczna i zdrowa długo gotowana galareta