bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Jajka z rzeżuchą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jajka z rzeżuchą i pieczarkami to pomysł na tradycyjne śniadanie Wielkanocne i nie tylko. Są smaczne i proste w przygotowaniu.

Jajka z rzeżuchą i pieczarkami

Składniki:

Jajka z rzeżuchą i pieczarkami

 

  • 6 jajek
  • 6 pieczarek marynowanych
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka z rzeżuchą i pieczarkami

ETAP 1:

Jajka z rzeżuchą i pieczarkami
Ugotowane jaja kroję na pół, wyjmuję żółtka do miski.

Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram ze skorupek. Każde jajko kroję na pół, delikatnie wyjmuję żółtka do miseczki.

ETAP 2:

Jajka z rzeżuchą i pieczarkami
Żółtka mieszam z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem

Do żółtek dodaję majonez, jogurt, sól i pieprz mieszam.

ETAP 3:

Jajka z rzeżuchą i pieczarkami
Połówki jaj napełniam farszem, posypuję rzeżuchą.

Pieczarki kroję w drobną kostkę, razem z posiekaną rzeżuchą i chrzanem dodaję do masy żółtkowej, mieszam. Połówki jajek napełniam farszem, dekoruję rzeżuchą.