eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą - na śniadanie wielkanocne

Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą

 

Sposób przygotowania:

Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą
Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli (skorupka łatwiej zejdzie z jajka). Obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż i wyjąć żółtka. Cebulę drobno posiekać, pieczarki oczyść i również drobno posiekać. Następnie podsmażyć na maśle. Żółtka utrzeć ze śmietaną i musztardą, dodać starty żółty ser, rzeżuchę, bułkę tartą i do smaku pieprz oraz zimną cebulę i pieczarki. Całość dokładnie wymieszać. Napełnić farszem połówki jaj i ułożyć je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni aż do zarumienienia. Jaja najlepiej podawać na ciepło z rzeżuchą i posypane grubo mielonym pieprzem.
Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą
Etap 1
Jajka wielkanocne zapiekane z rzeżuchą
Etap 2