Sposób przygotowania:
Wielkanocny żur z białą kiełbasą
Bulion zagotowujemy. Wlewamy zakwas, gotujemy. Białą kiełbasę kroimy w plastry ok 0,5 cm. Cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę z kiełbasą.
Zawartość patelni przekładamy do gotującego się żurku. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, chrzan i majeranek.
Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 % . Jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem jeżeli jest za kwaśny.
Zawartość patelni przekładamy do gotującego się żurku. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, chrzan i majeranek.
Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 % . Jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem jeżeli jest za kwaśny.