iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wielkanocny żur z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Nie ma świąt Wielkanocnych bez żurku, o to mój żurek taki jaki robię w każde święta. Na zakwasie z podsmażoną białą kiełbasą i majerankiem .

Wielkanocny żur z białą kiełbasą

Składniki:

Wielkanocny żur z białą kiełbasą

 

  • 500 g zakwasu na żur

 

  • 2 litry bulionu

 

 

  • 2 łyżki majeranku

 

  • 1 kg białej kiełbasy

 

  • 2 cebule

 

 

  • 1 łyżka chrzanu

 

  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żur z białą kiełbasą
Bulion zagotowujemy. Wlewamy zakwas, gotujemy. Białą kiełbasę kroimy w plastry ok 0,5 cm. Cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę z kiełbasą.

Zawartość patelni przekładamy do gotującego się żurku. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, chrzan i majeranek.

Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 % . Jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem jeżeli jest za kwaśny.