Sposób przygotowania:
Marchwiowo- czekoladowy keksETAP 1
Startą marchew odciskamy z nadmiaru soku.
ETAP 2
Sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon) łączymy ze sobą
ETAP 3
Czekoladę oraz orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
ETAP 4
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość miksujemy do połączenia składników.
ETAP 5
Do gotowego ciasta dodajemy orzechy, czekoladę oraz marchew. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki. Gotową masę przekładamy do przygotowanej foremki. Keks wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i dekorujemy.
DEKORACJA: Czekoladę łamiemy i wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy ciasto. Wierzch dodatkowo posypujemy orzechami. Całość odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
marcinka
ciasteczka
Czekoladka 2