jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Marchwiowo- czekoladowy keks

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 21

To pyszny jesienny lub Wielkanocny wypiek! Coś dla osób lubiących ciasta bez mas, ale nie tylko:). Z powyższego przepisu można upiec marchwiowe muffinki!

Marchwiowo- czekoladowy  keks Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchwiowo- czekoladowy keks

SKŁADNIKI

  • Forma keksowa 32 x 12 cm

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2,5 szklanki drobno startej marchwi,
  • 4 duże jajka,
  • 100 gram orzechów włoskich,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,

DEKORACJA:

Sposób przygotowania:

Marchwiowo- czekoladowy keks

ETAP 1

Marchwiowo- czekoladowy  keks
Marchew ścieramy na drobnych oczkach

Startą marchew odciskamy z nadmiaru soku.

ETAP 2

Marchwiowo- czekoladowy  keks
Przygotowujemy sypkie składniki

Sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon) łączymy ze sobą

ETAP 3

Marchwiowo- czekoladowy  keks
Czekoladę i orzechy rozdrabniamy

Czekoladę oraz orzechy kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 4

Marchwiowo- czekoladowy  keks
Do ubitych jaje dodajemy sypkie i płynne składniki

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość miksujemy do połączenia składników.

ETAP 5

Marchwiowo- czekoladowy  keks
Ciasto łączymy z bakaliami i marchwią

Do gotowego ciasta dodajemy orzechy, czekoladę oraz marchew. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki. Gotową masę przekładamy do przygotowanej foremki. Keks wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i dekorujemy.

DEKORACJA: Czekoladę łamiemy i wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy ciasto. Wierzch dodatkowo posypujemy orzechami. Całość odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.