czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Jajka ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szparagi to sezonowy rarytas, u mnie wylądowały również w jajkach tworząc razem z kwiatami szczypiorku ciekawe śniadanie.

Jajka ze szparagami

Składniki:

Jajka ze szparagami

 

  • 5 jajek
  • 1/2 pęczka szparagów
  • garść kwiatów z cebulki siedmiolatki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ze szparagami
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, żółtka wyjąć do miseczki i rozgnieść widelcem. Ze szparagów odłamać końcówki i resztę wrzucić na 5 minut do wrzątku z solą i cukrem.

Łodygi szparagów posiekać, główki zostawić do dekoracji.

Do jajek dodać pokrojone szparagi i kwiaty szczypiorku oberwane z łodyżki. Wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić do smaku i nałożyć do połówek jajek.

Udekorować główkami szparagów i kwiatkami szczypiorku.