Sposób przygotowania:
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na dwóch łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodać czosnek. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną przełożyć do miski, dodać usmażoną cebulę. Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
Całość zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać pokrojone suszone śliwki i pozostały olej. Wszystko starannie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami lub bułką tartą foremki o pojemności 1 litra.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
*jeśli nie mamy maszynki do mielenia czy rozdrabniacza, to wystarczy kaszę i soczewicę bardziej rozgotować, a następnie masę pasztetową dokładnie i nieco dłużej zmiksować
Całość zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać pokrojone suszone śliwki i pozostały olej. Wszystko starannie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami lub bułką tartą foremki o pojemności 1 litra.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
*jeśli nie mamy maszynki do mielenia czy rozdrabniacza, to wystarczy kaszę i soczewicę bardziej rozgotować, a następnie masę pasztetową dokładnie i nieco dłużej zmiksować