SUPERPRZEPIS

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (6)

Ostatnio ten właśnie pasztet piekę najczęściej, bo jest bardzo smaczny, błyskawiczny do zrobienia i bogaty w wiele wartościowych składników. Połączenie wytrawnych smaków z delikatnie słodkimi suszonymi śliwkami jest wyjątkowo udane.

Składniki:

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na dwóch łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodać czosnek. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną przełożyć do miski, dodać usmażoną cebulę. Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.

Całość zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać pokrojone suszone śliwki i pozostały olej. Wszystko starannie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami lub bułką tartą foremki o pojemności 1 litra.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

*jeśli nie mamy maszynki do mielenia czy rozdrabniacza, to wystarczy kaszę i soczewicę bardziej rozgotować, a następnie masę pasztetową dokładnie i nieco dłużej zmiksować
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami
Pokrojoną cebulę usmażyć na oleju rzepakowym.
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami
Wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną zmielić.
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami
Ugotowaną zieloną soczewicę wymieszać z kaszą.
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami
Do masy dodać drobno pokrojone suszone śliwki.
Pasztet z zielonej soczewicy z suszonymi śliwkami