Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

jajka faszerowane na dwa sposoby..

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

jajka faszerowane pojawiają się co roku na naszym wielkanocnym stole, ja najbardziej lubię te faszerowane grzybami, mój mąż, te z tuńczykiem

jajka faszerowane na dwa sposoby..

Składniki:

jajka faszerowane na dwa sposoby..

 

  • 10 jajek ugotowanych na twardo (obranych ze skorupek).
  • około 250 g mrożonych grzybów leśnych (mogą też być świeże pieczarki),
  • 1 cebula,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy,
  • masło do smażenia.
  • pół puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ewentualnie łyżka majonezu

 

Sposób przygotowania:

jajka faszerowane na dwa sposoby..
Jajka kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy żółtka do dwóch miseczek (po 5 do każdej), jajka faszerowane grzybami: Grzybki z cebulą podsmażamy na maśle, doprawiamy wg upodobań(ja tylko delikatnie je solę), zostawiamy do wystygnięcia. Zimne grzybki i majonez dodajemy do miski z żółtkami i miksujemy blenderem na gładką masę (można użyć maszynki do mielenia mięsa), doprawiamy. wydrążone połówki jajek napełniamy farszem, można użyć rękawa cukierniczego, lub nadziać łyżeczką. Jajka nadziewane tuńczykiem Tuńczyka odcedzamy z zalewy, dodajemy do żółtek i majonezu doprawiamy, miksujemy i napełniamy połówki jajek. Można udekorować wg uznania, posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą rzodkiewką, keczupem lub startym serem.