Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Jajko sadzone w parówkowym sercu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Banalnie prosty pomysł na ciekawe danie z ogólnie dostępnych składników

Jajko sadzone w parówkowym sercu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajko sadzone w parówkowym sercu

 

 

Sposób przygotowania:

Jajko sadzone w parówkowym sercu
Parówki wyjmujemy z foliowych osłonek i przecinamy wzdłuż na pół ostrym nożem. Przecinamy, ale nie do końca! Jeden z rozciętych końców nacinamy w poprzek. Oba rozcięte końce wywijamy nad tym nierozciętym do tyłu, w taki sposób, żeby powstało serce. Nierozciętą końcówkę wkładamy w szczelinę w rozciętej i mamy parówkowe serce. Jak boimy, że się rozpadnie, końce możemy przytrzymać wykałaczką, ale nie jest to konieczne.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przenosimy parówki, podgrzewamy chwilę i w każde serce wbijamy surowe jajko. Posypujemy wg uznania solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej kolorowym) i smażymy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko powinno pozostać płynne.
Jajko sadzone w parówkowym sercu
Parówki przecianmy wzdłuż, ale nie do końca, nacinamy też jedne z rozciętych końców
Jajko sadzone w parówkowym sercu
W serca przeniezione na patelnię wbijamy jajka i doprawiamy do smaku
Jajko sadzone w parówkowym sercu
żółtko powinno zostać płynne, w końcu ma to być jajko sadzone :)

Tagi:

jajko jajka