Sposób przygotowania:
Grzanka ze szpinakiem i jajkiem sadzonymETAP 1:
Na jednej patelni rozpuścić ok. 1 łyżeczkę masła. Przecisnąć do niego czosnek i przesmażyć. Dodać umyte liście szpinaku i smażyć aż stracą objętość. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut aż płyn odparuje. Drugą patelnię posmarować masłem. Ułożyć kromkę chleba a z drugiej strony patelni wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem.
Smażyć, aż osiągnie odpowiedni dla nas stopień wysmażenia. Ja smażę aż żółtko się zetnie bo nie lubię płynnego. Na usmażonym chlebie wyłożyć porcję szpinaku i na tym ułożyć jajko. Podawać na gorąco.
Szpinak można wykorzystać do jednej grzanki lub podzielić go na dwie części i zrobić dwie grzanki smażąc dwa jajka.