Sposób przygotowania:
Jajko w koszulce w towarzystwie kiełków rzodkiewki
Do małej miseczki wbijamy jajko, uważając żeby żółtko nie rozbiło się. W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Gdy woda mocno wrze, wówczas wlewamy do niej dwie łyżki octu. Przyciszamy gaz i bardzo mocno mieszamy wodę, tak aby zrobił się wir. W sam środek wiru z jak najmniejszej wysokości wlewamy jajko. Gdy tylko jajko zetknie się z wodą, wówczas białko raptownie się ściana a żółtko pozostaje w środku. Jajko gotujemy ok. 2 – 2,5 minuty. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć wodę. W ten sposób przygotowujemy każde następne jajko. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem, posypujemy dużą ilością kiełków rzodkiewki. Na każdej połówce bułki układamy po jajeczku i przyprawiamy je solą i pieprzem. Na końcu ostrożnie nacinamy je nożem, wówczas żółtko ładnie wypłynie ze środka. Tak przygotowane i podane jajko w koszulce wygląda niezwykle zachęcająco i bardzo elegancko. Smacznego!