Sposób przygotowania:
Jajko zapiekane z pomidorami i chorizo
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pomidory sparzamy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy w drobna kostkę i przekładamy do miseczki. Do pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli – mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Kiełbasę chorizo kroimy w pół plasterki lub w kostkę. Jajka sparzamy wrzątkiem. 4 ceramiczne kokilki spryskujemy oliwą z oliwek i nakładamy do każdej przyprawione pomidory. Na pomidory kładziemy pokrojone chorizo, po środku każdej kokilki robimy wgłębienie do którego wbijamy po jajku – oprószamy je lekko solą i pieprzem.
Tak przygotowane pieczemy 12-15 minut (białko ma być ścięte, żółtko płynne ). Upieczone jajka posypujemy posiekaną koledrą i serwujemy gorące z ulubionym pieczywem.
Smacznego.
Pomidory sparzamy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy w drobna kostkę i przekładamy do miseczki. Do pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli – mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Kiełbasę chorizo kroimy w pół plasterki lub w kostkę. Jajka sparzamy wrzątkiem. 4 ceramiczne kokilki spryskujemy oliwą z oliwek i nakładamy do każdej przyprawione pomidory. Na pomidory kładziemy pokrojone chorizo, po środku każdej kokilki robimy wgłębienie do którego wbijamy po jajku – oprószamy je lekko solą i pieprzem.
Tak przygotowane pieczemy 12-15 minut (białko ma być ścięte, żółtko płynne ). Upieczone jajka posypujemy posiekaną koledrą i serwujemy gorące z ulubionym pieczywem.
Smacznego.
zosiani