Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Jajo faszerowane pastą z makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jajo niekoniecznie w świątecznym wydaniu :)

Jajo faszerowane pastą z makreli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajo faszerowane pastą z makreli

 

  • cała makrela (około 250 g)
  • 4 jaja
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 małe ogórki konserwowe/kiszone
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • rzeżucha
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajo faszerowane pastą z makreli
Baza:

Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości, rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, jogurt, musztardę, doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie miseczki.



Jaja gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skorupek.



Pasta 1:

Do jednej miseczki dodajemy posiekane w kostkę ogórki i szczypiorek. Delikatnie mieszamy.



Pasta 2:

Do drugiej miseczki dodajemy jedno posiekane ugotowane jajo i miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy posiekaną rzeżuchę.



Przygotowaną pastę nakładamy na połówki ugotowanych jaj.
Jajo faszerowane pastą z makreli
1 pastę z makreli posypujemy szczypiorkiem
Jajo faszerowane pastą z makreli
2 pastę z makreli dekorujemy swieżą rzeżuchą