jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jajo Wielkanocne

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jajo - galareta z szynką i jajami

Jajo Wielkanocne

Składniki:

Jajo Wielkanocne

 

  • 1 marchewka ekologiczna
  • 1 niewielka pietruszka
  • kawałek selera ekologicznego
  • 2 jaja bio ekologiczne
  • kilka plasterków szynki ekologicznej
  • żelatyna (wg przepisu)
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz, przyprawa do zupy do smaku
  • kiełki do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Jajo Wielkanocne
Obraną i pokrojoną eko- marchew, pietruszke i eko-seler pół litrem wody, lekko posól i ugotuj wywar warzywny. Ugotuj eko-jaja na twardo.Odcedź wywar warzywny, dopraw go pieprzem ziołowym, pieprzem , solą i przyprawą do zup do smaku. W gorącym wywarze wymieszaj żelatynę w proporcji wg wskazówek na opakowaniu. W wyłożonym cienką folią spożywczą pojemniku po lodach lub cukierkach (o owalnym kształcie) ułóż rzędami plasterki jajek i paseczki szynki we wzorki, jak na pisance i zalej je galaretą. Wstaw w chlodne miejsce. Wyjmij (odwracając) galaretkę na talerz, zdejmij delikatnie folię i udekoruj kiełkami. Napewno będzie smaczną ozdobą świątecznego stołu.