Sposób przygotowania:
Japońska szarlotka
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodać mak,starte jabłka ,kaszę mannę(suchą nie gotowaną!),aromat,proszek do pieczenia.Wymieszać.Dodać pianę ubitą na sztywno z białek,delikatnie łyżką wymieszać.Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok.50 min.Wystudzić.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą (białą lub czekoladową).Smacznego :-) UWAGA: Mak można dostać w sklepach suchy mielony, ale jeżeli nie mamy mielonego maku można go zmielić porcjami w młynku do kawy.
elzbieta8960
eli_555
Jojo