truskawka77

truskawka77

Kucharz
[Przepisów: 23]

Japońska szarlotka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne ciasto...polecam:)

Japońska szarlotka

Składniki:

Japońska szarlotka

 

  • 1 szklanka mielonego suchego maku
  • 12,5 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 kg winnych jabłek
  • aromat rumowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 2 łyżki tłuszczu i bułki tartej do formy

Sposób przygotowania:

Japońska szarlotka
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodać mak,starte jabłka ,kaszę mannę(suchą nie gotowaną!),aromat,proszek do pieczenia.Wymieszać.Dodać pianę ubitą na sztywno z białek,delikatnie łyżką wymieszać.Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok.50 min.Wystudzić.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą (białą lub czekoladową).Smacznego :-) UWAGA: Mak można dostać w sklepach suchy mielony, ale jeżeli nie mamy mielonego maku można go zmielić porcjami w młynku do kawy.