dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Jarmużowe tartaletki z zielonymi warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarteletki z ciastem na bazie jarmużu. Wypełnione są one zieloną masą zrobioną z serka i pesto oraz zielonymi warzywami - zielonym groszkiem, selerem naciowym i różyczkami brokuła. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno :)

Jarmużowe tartaletki z zielonymi warzywami

Składniki:

Jarmużowe tartaletki z zielonymi warzywami

jarmużowe korpusy:

zielona masa:

  • 40 g śniadaniowego serka o smaku śmietankowym
  • 3-4 łyżeczki pesto

wypełnienie z zielonych warzyw:

  • ok. 4 różyczek brokułów
  • 1/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 łodyga selera naciowego

Sposób przygotowania:

Jarmużowe tartaletki z zielonymi warzywami
Jarmuż rozmrozić, odcisnąć z wody. Do miski wsypać mąkę, dodać jarmuż, żółtko, masło, sól i cukier. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części.

Foremki na tartaletki posmarować masłem, wylepić dno i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 25 minut. Wyjąć z foremek.

Do miseczki wyłożyć serek, dodać pesto, wmieszać. Podzielić na 4 części, wyłożyć na dno jarmużowych korpusów.

Brokuły gotować ok. 1-2 minuty w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Zielony groszek gotować w osolonej wodzie ok. 6-7 minut, odcedzić i ostudzić. Seler naciowy pokroić na niewielkie kawałki.

Przygotowane warzywa układać na zielonej masie w tartaletkach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C na ok 5 minut ale różnie dobrze smakują na zimno, bez zapiekania z nadzieniem.