kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarteletki z leśnymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie cebulki jest łagodzony smakiem masy jajeczno-śmietanowej.

Tarteletki z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarteletki z leśnymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Tarteletki z leśnymi grzybami
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut. Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.
Tarteletki z leśnymi grzybami
Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę.
Tarteletki z leśnymi grzybami
Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy.
Tarteletki z leśnymi grzybami
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula.
Tarteletki z leśnymi grzybami
Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy.