SUPERPRZEPIS

Wytrawne tarteletki z sałatką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wytrawne tarteletki z sałatką

Wytrawne tarteletki z sałatką i wędliną to świetny sposób na pyszną i efektownie podaną przystawkę. Polecam.

Składniki:

Wytrawne tarteletki z sałatką

 

  • Ciasto
  • 1 szkl maki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • Sałatka
  • 1 ugotowana marchewka
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 0,5 szklanki czerwonej fasoli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 0,4 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju z bazylią
  • Dodatkowo
  • majonez
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 4-5 plasterków polędwicy sopockiej
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Wytrawne tarteletki z sałatką

ETAP 1:

Wytrawne tarteletki z sałatką
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć.

Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

ETAP 2:

Wytrawne tarteletki z sałatką
Ciasto w foremkach kilkakrotnie nakłuć widelcem.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić posmarowane oliwą foremki. Ponownie włożyć do lodówki na pół godziny.

Następnie nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upiec na złoty kolor, ostudzić.

ETAP 3:

Wytrawne tarteletki z sałatką
Do przygotowanych składników dodać przyprawy, wymieszać.

Marchewkę, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać.

Fasolę osączyć z zalewy i przelać przegotowaną wodą.

Wszystkie składniki oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem z bazylią, wymieszać.

ETAP 4:

Wytrawne tarteletki z sałatką
Do zimnych tarteletek włożyć liście kapusty i sałatkę.

Na dno tarteletek włożyć po kawałku kapusty pekińskiej, napełnić sałatką.

ETAP 5:

Wytrawne tarteletki z sałatką

Ułożyć wędlinę i ozdobić kleksem z majonezu.