Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jarski kapuśniak z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zupka z młodej kapusty z dodatkiem ziemniaków czerwonej soczewicy. Prosta, smaczna, lekka i bezmięsna.

Jarski kapuśniak z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarski kapuśniak z soczewicą

 

  • 1/4 dużej główki młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 10 dkg pora
  • 3 l bulionu warzywnego
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Jarski kapuśniak z soczewicą
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie oczyścić, drobno pokroić. Warzywa dodać do kapusty. Wlać bulion i zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy razem z soczewicą. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Jarski kapuśniak z soczewicą
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa przełożone do garnka.
Jarski kapuśniak z soczewicą
Przygotowane warzywa zalane bulionem warzywnym i zagotowane.
Jarski kapuśniak z soczewicą
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Jarski kapuśniak z soczewicą
Ziemniaki dodane razem z soczewicą do gotującej się zupy.