Sposób przygotowania:
Kapuśniak bez mięsa
Kapustę siekamy nożem na desce do krojenia kilka razy i przelewamy letnią wodą.Przekładamy do garnka zalewamy wodą,tak aby ją zakryła.Zagotowujemy i gotujemy około 15 minut.Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na łyżce masła.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i w słupki pietruszkę.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw na patelni.Wlewamy 2 łyżki oliwy,przykrywamy pokrywką i chwilę smażymy.Do garnka przekładamy podsmażone warzywa i odsączoną kapustę,dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,liść laurowy i ziele angielskie.Zalewamy wywarem i gotujemy aż ziemniaki zmiekną.Na koniec, na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę.Zrumieniamy zasmażkę na brązowo po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Wsypujemy otarte wewnątrz dłoni suszone oregano i kurkumę. Podajemy zupę posypaną posiekaną natką pietuszki.