Sposób przygotowania:
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Mięso umyć, zalać 1,5 l wywarem przygotowanym z 3 kostek Bulionu z wędzonym boczkiem i gotować. Włoszczyznę umyć, obrać, wypłukać, pokroić w paseczki. Kapustę obrać z uszkodzonych liści, opłukać, pokroić w dużą kostkę. Włoszczyznę i kapustę dodać do gotującego się mięsa, posolić. Gotować kilka minut bez przykrycia, potem garnek przykryć. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, dodać pozostałe przyprawy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dodać do zupy, gdy wszystko będzie miękkie i gotować jeszcze przez około 5 min. Wyjąć mięso i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, rozprowadzić zimnym płynem, zagęścić zupę, zagotować, wrzucić pokrojone mięso. Doprawić do smaku solą, dodać natkę pietruszki lub koperek.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl
Hipa73