Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zupa kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na zimowe, zimne dni najlepsza jest rozgrzewająca zupa kapuśniak. Zupę możemy przygotować nie tylko z kapusty kiszonej. Kapusty białej również jest smaczna i pożywna.

Zupa kapuśniak

Składniki:

Zupa kapuśniak

 

  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g kapusty białej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ szk. Śmietany 18% kwaśnej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 700 g wody

Sposób przygotowania:

Zupa kapuśniak

I

Zupa kapuśniak

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle w garnku.
2. Boczek kroję w kostkę dodaję do warzyw.
3. Następnie dodaję drobno poszatkowaną kapustę, koncentrat pomidorowy, kostki bulionowe, ocet, podlewam wodą, wsypuję obie papryki, kminek, sól i gotuję około 30 minut.
4. Na koniec zupę zagęszczam śmietaną rozrobioną ze skrobią ziemniaczaną, dwie minuty gotuję.
5. Zupa gotowa.
6. Smacznego.