Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jarski kapuśniak wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pyszna zupa bezmięsna, idealna na post

Jarski kapuśniak wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarski kapuśniak wg Alex

 

 

Sposób przygotowania:

Jarski kapuśniak wg Alex
Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, lekko posolić (kapusta jest słona) i gotować do miękkości. Kapustę wyjąć ze słoika (sok zachować) i pokroić. Wrzucić do zupy gry warzywa będą już miękkie. Dodać listek laurowy, 2 kulki ziela i 4 kulki pieprzu. Gotować kilka minut do miękkości kapusty. W tym czasie cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, podlać odrobiną wody (aby zebrać cały smak i masło z dnia i ścianek patelni) i wlać do zupy. Gotować jeszcze chwilę. Podawać samą jako pierwsze danie lub z chlebem i ‘wkładką’ (można tu wykorzystać mięso z rosołu lub kawałek podsmażonej kiełbasy) jeśli ma stanowić cały obiad.
Jarski kapuśniak wg Alex
Ziemniaki i marchewki obrać umyć i pokroić w kostkę zalać zimną wodą lekko posolić (kapusta jest słona) i gotować do miękkości
Jarski kapuśniak wg Alex
Kapustę wyjąć ze słoika (sok zachować) i pokroić Wrzucić do zupy gry warzywa będą już miękkie
Jarski kapuśniak wg Alex
Dodać listek laurowy 2 kulki ziela i 4 kulki pieprzu Gotować kilka minut do miękkości kapusty
Jarski kapuśniak wg Alex
W tym czasie cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła podlać odrobiną wody (aby zebrać cały smak i masło z dnia i ścianek patelni) i wlać do zupy Gotować jeszcze chwilę

Tagi:

domowe