Sposób przygotowania:
Jarski kapuśniak wg Alex
Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, lekko posolić (kapusta jest słona) i gotować do miękkości. Kapustę wyjąć ze słoika (sok zachować) i pokroić. Wrzucić do zupy gry warzywa będą już miękkie. Dodać listek laurowy, 2 kulki ziela i 4 kulki pieprzu. Gotować kilka minut do miękkości kapusty. W tym czasie cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, podlać odrobiną wody (aby zebrać cały smak i masło z dnia i ścianek patelni) i wlać do zupy. Gotować jeszcze chwilę. Podawać samą jako pierwsze danie lub z chlebem i ‘wkładką’ (można tu wykorzystać mięso z rosołu lub kawałek podsmażonej kiełbasy) jeśli ma stanowić cały obiad.