Sposób przygotowania:
Jarzynowa z kalafiorem i czerw.soczewicą
Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać litrem wody i zagotować. Zbierać szumowinę która zbierze się na powierzchni. Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć oraz osuszyć. Pokroić w słupki. Umytą i suchą por pokroić w cienkie piórka. Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze kawałki. Gdy mięso przestanie się już "szumować",włożyć do garnka wszystkie warzywa i dodać sól. Ponownie zagotować. Soczewicę przepłukać pod wodą i odcedzić. Po około 1 minucie od ponownego zagotowania dodać soczewicę. Gotować zupę do momentu,aż soczewica zmięknie. Wyjąć skrzydełka i ostudzić je. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka. W 2 chochlach wywaru z zupy rozprowadzić śmietanę i wlać do zupy. Zamieszać. Smacznego!