patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Jednogarnkowe danie z mielonym indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne szybkie jednogarnkowe danie dla wszystkich którzy chcą w szybkim czasie zrobić dobry i sycący obiad.

Jednogarnkowe danie z mielonym indykiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jednogarnkowe danie z mielonym indykiem

 

  • 400 g miesa mielonego z indyka
  • 5 łyżek ryżu
  • 20 dag mieszanki warzyw chinskich
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • Ok 200 ml wody
  • 10 dag sera żółtego tartego
  • Przyprawy:sól i pieprz, natka pietruszki suszona
  • Dwie garści szpinaku zielonego

Sposób przygotowania:

Jednogarnkowe danie z mielonym indykiem
Mieso mielone podsmażam na rumiano na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Doprawiam sola i pieprzem.

Nastepnie do mięsa przekładam mieszankę chińską i podlewam ok 100 ml wody. Duszę całość ok 5 min co jakiś czas mieszając.

Dodaję przecier pomidorowy i 100 ml wody a następnie wsypuję ok5 łyżek ryżu.

Duszę aż ryż będzie miekki. Na koniec dodaję szpinak.

Doprawiam suszoną natką pietruszki i posypuję serem cheddar.  
Jednogarnkowe danie z mielonym indykiem
Mięso smażę na rumiano podlewam wodą by mięso nie przywarło.
Jednogarnkowe danie z mielonym indykiem
Do mięsa wlewam przecier pomidorowy i mieszanke warzyw.
Jednogarnkowe danie z mielonym indykiem
Na koniec dodaję szpinak moeszam wszystko. Podaję na gorąco.