Sposób przygotowania:
Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i drobno siekamy. Połowę oleju podgrzewamy w patelni o wysokich brzegach, wrzucamy kurczaka i delikatnie obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnię wylewamy pozostałą część oleju i dorzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i surowy ryż - chwilę podsmażamy. Do ryżu z cebulą i czosnkiem dolewamy połowę bulionu oraz przecier pomidorowy (lub pomidory), podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną część bulionu (ja zużyłam cały litr). Po około 10 minutach gotowania, dodajemy opakowanie warzyw mrożonych wraz z przyprawami oraz kurczaka. Gotujemy wszystko razem do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu - mi to zajęło łącznie około 25 minut ;-)