jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jesienna zupa Ogrodowe ostatki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pożywna i rozgrzewająca zupa z warzyw z mojego ogrodu zebranych przed pierwszymi przymrozkami.

Jesienna zupa Ogrodowe ostatki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jesienna zupa Ogrodowe ostatki

 

  • różne jesienne warzywa:
  • kilka pomidorów, mała dynia, mała cukinia, marchewka itp.
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • 200g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa Ogrodowe ostatki
Kroimy oczyszczone warzywa, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz imbir. Zalewamy je wodą, lekko solimy i gotujemy z dodatkiem oliwy ok. 15 minut. Dodajemy kurkumę i ugotowaną uprzednio soczewicę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy z ognia na 10 minut. Podajemy gorąca zupę z pajdą razowego chleba.
Jesienna zupa Ogrodowe ostatki
Warzywa kroimy w kosteczkę, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut.
Jesienna zupa Ogrodowe ostatki
Dodajemy do warzyw ugotowaną uprzednio czerwoną soczewicę.