iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Jesienna zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupka, która nam doda ciepła w niepogodne dni

Jesienna zupa z soczewicy

Składniki:

Jesienna zupa z soczewicy

 

  • 150g mięso wieprzowe
  • 200g mięso wołowe na zupę
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 1 szklanka soczewicy (250ml-szklanka)
  • włoszczyzna na zupę (średnia ilość)
  • 2 kiełbaski hiszpañskie (chorizo-dostępne w Lidlu)
  • Vegeta, pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa z soczewicy
Soczewicę zostawiamy w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzieñ odcedzić. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy mięsa, zagotować zdjąć pianę i gotować około 30 min. Następnie dodać warzywa obrane i pokrojone w kawałki, liść laurowy, ziele angielskie, Vegeta, pieprz mielony. Gotować około 15min. Dodać soczewice, ziemniaki-obrane i w kawałkach, gotować 10 min. Dodać chorizo i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupa gotowa. Dla dorosłych polecam z papryczka chili ze słoika-dodając ja do zupy, już po zrobieniu około 3 papryczek w kawałkach.