Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybkie w przygotowaniu danie. Przy gotowaniu powstaje pyszny pomidorowo-paprykowy sos. Danie idealnie smakuje podane z ryżem.

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach

Składniki:

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach

Przygotowanie kurczaka

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach
mięso kurczaka obficie obsypujemy przyprawą

Pałki kurczaka z każdej strony obficie obsypujemy przyprawą do kurczaka. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka.

Przygotowanie warzyw I

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach
Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w cienkie paseczki

Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w cienkie paseczki.

Przygotowanie warzyw II

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.

Przygotowanie warzyw III

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach
Do warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

Do warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez ok. 10 minut. Dokładamy do kurczaka.

Przygotowanie warzyw IV

Jesienne pałki z kurczaka w papryce i pomidorach
Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę

Sparzone, obrane ze skórki pomidory kroimy w większą kostkę. Dokładamy do kurczaka. Oliwki przekrawamy na pół.

Przygotowanie końcowe

Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie dokładamy oliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy słodką papryką. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.