Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z kurczaka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Duszone pałki z kurczaka, marynowane wcześniej w sosie sambal oelek z olejem, czosnkiem i przyprawami...

Pałki z kurczaka na ostro Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pałki z kurczaka na ostro

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżeczek oleju do marynaty
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka na ostro
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do nich sos sambal oelek, zioła, curry, przyprawę do mięs, olej i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie pokryć pałki z kurczaka i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na oleju. Do zrumienionego mięsa wlać marynatę, w której się marynowało i 1 szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 40-50 minut).
Pałki z kurczaka na ostro
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki i wymieszane.
Pałki z kurczaka na ostro
Pałki z kurczaka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Pałki z kurczaka na ostro
Zamarynowane mięso rumienione na rozgrzanym oleju.