Muzzy

Muzzy

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Jesienny kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny kapuśniak z kwaszonej kapusty - znakomity obiad na jesienne chłody.

Jesienny kapuśniak

Składniki:

Jesienny kapuśniak

 

  • 0,5 kg kwaszonej kapusty
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 10 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera
  • natka pietruszki
  • ketchup pikantny
  • pieprz, sól
  • weka - na grzanki

 

Sposób przygotowania:

Jesienny kapuśniak
W garnku zagotować 2 litry wody. Dodać kiełbasę pokrojoną w plastry, posiekaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Gotować na małym ogniu 30-40 min. W tym czasie drobno pokroić boczek i zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, zrumienić, dodać do kapuśniaku. Doprawić solą i pieprzem. Wekę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na patelni. Kapuśniak udekorować kleksem ketchupu, posypać posiekaną drobno natką pietruszki i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, podawać z grzankami.

Tagi:

kielbasa