Sposób przygotowania:
Jesienny placek z brzoskwiniami
Przygotować ciasto piaskowe: jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Powoli wsypywać cukier, nie przerywając ubijania. Do piany z białek dodać rozmącone żółtka, połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masy przesiać mąkę, ostrożnie wymieszać. Masło (lub margarynę) stopić wron-delku, przestudzić, wlać do reszty składników. Ciasto lekko wymieszać tak, aby było gładkie i jednolite. Brzoskwinie dokładnie osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki. Ciasto piaskowe przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch, a następnie umieścić na nim owoce. Piec około trzydziestu minut I w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cu- | krem pudrem.